Een veilige woning

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren.

Een veilige woning

Rookmelders verplicht in elke woning vanaf 1 januari 2020

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ’s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.

Je hebt 4 keer meer kans om een brand te overleven als je thuis rookmelders hebt geïnstalleerd. Uiteraard is een regelmatig onderhoud vereist om de goede werking van de rookmelders te garanderen. Het wordt aangeraden om een rookmelder minstens 1x per maand af te stoffen en de goede werking te controleren. 
Meer informatie kan u vinden in de officiële folder van Vlaamse overheid dat u hier kan lezen.

Op dit schema zie je de meest geschikte plaats binnen de gekozen ruimte voor de installatie van de rookmelder. De ideale montageplaats is in het midden van het plafond.

Test de rookmelder minstens eenmaal per maand.
Als de test niet goed verloopt:

We staan u graag bij indien u meer informatie wenst. Kom even langs in de winkel en we beantwoorden graag al uw vragen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *