Goede luchtkwaliteit

We zijn steeds meer bezig met gezondheid van onszelf en ons gezin. We letten dagelijks op wat we eten en drinken, maar ben je je ook bewust van de lucht die je iedere dag inademt?

Goede luchtkwaliteit

We zijn steeds meer bezig met gezondheid van onszelf en ons gezin. We letten dagelijks op wat we eten en drinken, maar ben je je ook bewust van de lucht die je iedere dag inademt? Wist je dat je in kilo’s 7 keer meer lucht inademt dan wat je eet en drinkt. Gemiddeld halen we 20.000 keer per dag adem en daarom is een goede luchtkwaliteit dus essentieel voor de gezondheid voor jou en je gezin.

Hoe is de luchtkwaliteit in huis vergeleken met de buitenlucht?

Wist je dat de lucht binnenshuis volgens de Wereldgezondheidsorganisatie* 2-5 keer meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? 

Luchtvervuiling van buiten kan gemakkelijk naar binnen komen als ramen en deuren openstaan. Maar zelfs als alles dicht is, kunnen door natuurlijke ventilatie allergenen en kleine deeltjes – kleiner dan 2,5 micrometer – binnendringen.
Pollen van bomen, onkruid en planten vormen een allergeen dat binnen veel voorkomt en dat allergische symptomen kan opwekken. Een ander allergeen is stof, dat onder andere bestaat uit huismijt, mineralen van buiten en andere deeltjes die ernstige allergische reacties en astma kunnen veroorzaken.
Verontreinigende deeltjes kunnen het gevolg zijn van koken, schoonmaken en het hebben van huisdieren. Een nieuwe inrichting of nieuw meubilair kunnen gassen en vluchtige organische stoffen uitstoten.

 Om de groei van schimmels, bacteriën en virussen tegen te gaan, moet de luchtvochtigheid in huis 40-60% zijn. In een ruimte met een optimale vochtigheidsgraad gaat ademen gemakkelijker en droogt de huid niet uit. 

*Feitelijke waarden waren binnen/buiten verhoudingen van 1.62–6.37 in de zomermaanden en 2.05–10.99 in de wintermaanden. Tekst en afbeelding uit: T. Salthammer Angewandte Chemie Int. Ed. 52, (2013), 3320; Originele gegevens uit: B. Wang et al. / Atmospheric Environment 41 (2007)2851–2861.

 

Waarom is schone lucht belangrijk?

Gezonde lucht is voor iedereen belangrijk, maar sommige mensen ondervinden een verhoogd risico. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen, kinderen, ouderen, mensen met longaandoeningen (astma of COPD) of allergieen merken het eerder als de lucht vervuild is en ondervinden veel last van slechte luchtkwaliteit. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijker ademhalen of hoesten meer. Als je last van hooikoorts hebt, komen daar in de lente ook nog eens pollen bij die veel klachten kunnen veroorzaken zoals rode ogen, niezen en hoesten. Een slechte luchtkwaliteit heeft veel gevolgen op de korte- en lange termijn. Maar ook als je niet in één van de bovenstaande risicogroepen valt is gezonde lucht van levensbelang. Verschillende rapporten, bijvoorbeeld RIVM, leggen het verband tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Schone lucht is daarom erg belangrijk voor de gezondheid van het hele gezin.

 

Producten voor optimale luchtkwaliteit in huis

 

Vind ons zeer uitgebreid programma van toestellen door te klikken op deze link: Luchtreiniging